02:44
14 maanden geleden
236 weergaven

De naam zegt het al
De Doodeman en de Keutenberg klimmen naar dezelfde top, maar toch is de eerste vrijwel onbekend. Gek genoeg komt dit niet door de moeilijkheidsgraad van de beklimming, want de Doodeman is namelijk een stuk moeilijker dan de Keutenberg!

De Doodeman dankt zijn naam aan een dodelijk ongeval in 1906. Bij het oogsten van haver viel een jongeman van 17 jaar, hij raakte onder een van de wielen van de oogstkar en kwam daarbij om het leven. Op een bordje bij het wegkruis dat naar aanleiding van dit ongeval is geplaatst, staat de volgende tekst:

"Ter nagedachtenis aan de 17-jarige jeugdige Joannes Joseph Bastings die op zaterdag 1 september 1906 bij het inschuren van de haver ongelukkig ten val kwam, en onder een van de raderen van de oogstwagen geraakte, zodat het wiel hem over de borst ging en de dood bijna onmiddellijk intrad. De familie van de verongelukte waren de pachters van de grote hoeve Blankenberg op de Berghof."

De klim start in het gehucht Stokhem, net buiten Wijlre. Geniet hier even van hoe bijzonder mooi Limburgse dorpjes kunnen zijn. Nog voordat we het dorpje uitfietsen begint het echte fietsgeweld. Als het kapelletje aan de rechterkant van de weg opdoemt, dan kun je ervan uitgaan dat de pijn gaat beginnen. Vanaf hier gaat het namelijk 600 meter lang met gemiddeld ruim 11% omhoog. Pas halverwege het bosje aan de rechterkant gaan de stijgingspercentages weer snel omlaag. De laatste 400 meter klimmen nog mild, wie teveel heeft gegeven op het steile stuk moet hier nog de prijs betalen.

Op de kruising kun je het best linksaf slaan. Rechtsaf daal je namelijk de Keutenberg af, wat absoluut is af te raden. Fietsers rijden hier namelijk tijdens hun beklimming (al dan niet zwalkend) over de hele breedte van de weg.

Straatnaam: Doodemanweg
Bron: Climbfinder.com

Gerelateerd