06:25
2 maanden geleden
26 weergaven

Op zondag 9 juli 2023 vond de 12e editie van de Ronde van de Westfriese Omringdijk plaats. Ooit beschermde deze dijk mens en dier tegen het zoute water. Nu slingert dit 126 kilometer lange monument door het Westfriese landschap.
Afra de boer maakte voor 24BicycleTV een mooie impressie

2.000 fietsers stapten vorige week op de pedalen voor een dijk van een fietsevenement: de Ronde van de Westfriese Omringdijk. Tijdens deze 12e editie waren de historische VOC-stadjes, het polderachtige landschap, het weidse IJsselmeer én natuurlijk de Westfriese Omringdijk weer het decor. Vanaf vijf startlocaties – Alkmaar, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik en Schagen – werd er genoten van de Westfriese cultuur over routes van 50, 80 en 135 kilometer.

In zomerse stemming werd om klokslag 08.00 uur vanuit de vijf startlocaties gestart aan de populairste en langste afstand van 135 kilometer, die de deelnemers over de gehele Omringdijk brengt. De oudste en langste dijk van Nederland torent op sommige plaatsen tot wel zes meter boven het landschap uit, wat unieke vergezichten over het IJsselmeer oplevert. Het zonnetje schitterde mooi over het water, wat de uitzichten des te mooier maakten.

Slingerend over de monumentale dijk koersten de fietsers langs hoogtepunten zoals de karakteristieke strijkmolens van Rustenburg, vuurtoren ‘de Ven’ en het oude Kasteel Radboud. Onderweg werden deelnemers in de watten gelegd bij de verschillende stempelposten op prachtige locaties zoals het Stoommachinemuseum in Medemblik en Bierbrouwerij De Werf in Enkhuizen.

De kortere afstanden van 50 en 80 kilometer gingen later op de ochtend van start en brachten de deelnemers over een deel van de Grôte Daikboekel en lieten de fietsers kennis maken met de typische Westfriese cultuur in het binnen de dijk gelegen gebied. Via fraaie polderlandschappen kwamen zij langs schilderachtige dorpjes als Opperdoes, Twisk en Oostwoud.

Aan het einde van de middag werden de laatste deelnemers verkoeld met een paar spatten regen voor zij de medaille in ontvangst konden nemen. Na het bereiken van de finish, werd in ontspannen sfeer nagenoten van deze prachtige editie.

Fiets tegen kanker: € 11.205,- voor KWF
Het goede doel van de Ronde van de Westfriese Omringdijk 2023 is KWF Kankerbestrijding. Fietsers kregen de keuze om hun deelname extra impact te geven door geld op te halen via een actiepagina of door een vrijwillige bijdrage te doen voor het goede doel. Uiteindelijk is er een fantastisch bedrag van € 11.205 ,- opgehaald. Het geld draagt bij aan baanbrekend kankeronderzoek.

Gerelateerd