05:42
6 maanden geleden
238 weergaven

In deze driedelige serie neemt wielrenner Arno den Hollander ons mee op zijn uitdaging: Cinglé du Mont Ventoux. Oftewel: 3 beklimmingen op 1 dag. In dit derde deel is de klim vanuit Sault aan bod.

Mont Ventoux beklimmen vanuit Sault
Deze zijde van de Mont Ventoux is eigenlijk het kleine broertje van de Bédoin en Malaucène-kant. Zijn de benen nog niet optimaal, dan kan je al eens oefenen van hieruit. Kom je hier al in de problemen, dan kan je best nog een jaartje trainen voor je de andere zijden aandoet. Dit wil niet zeggen dat je zomaar de top bereikt vanaf Sault. De laatste zes kilometer, vanaf de Chalet Renard, zijn immers dezelfde als die vanuit Bédoin. Het verschil is dat deze zes kilometer vanaf Sault veruit de zwaarste zijn, terwijl deze vanaf Bédoin een stuk lichter zijn dan wat voorafging. Maar hou wel nog wat jus in de benen want de laatste kilometer is event steil (9 à 10%) als de 9 kilometers in het bos, kant Bédoin. Zo weet je ook meteen wat je daar te wachten staat.

Toch is deze kant interessant. Sault is best een leuke plaats en vanaf het prachtig gelegen terras van La Promenade in Sault heb je een prachtig zicht op de Provençaalse achterkant van de Ventoux, zonder de top te zien weliswaar. Even buiten Sault rijd je links de D164 op. Je bent wel degelijk op de juiste weg, want de klim, die officieel al is begonnen in Sault, daalt hier onmiddellijk 65 hoogtemeters. Die zal je later moeten terugwinnen. Geen nood, want je bevindt je in Sault al op 760 meter hoogte. Wat volgt is gezapig klimwerk, eerst tussen de lavendelvelden, en na enkele kilometers, steeds meer tussen de bomen.

Echt steile stukken krijg je niet te verwerken. Integendeel, na een 12-tal kilometer gaat de klim over in een lang stuk vals plat tot je de Chalet Renard bereikt. Vanaf daar moet er echt worden geklommen. Je bevindt je nu op de “echte klim”, die vanuit Bédoin dus. Vanaf de chalet zie je een vrij steile streep omhoog voor je liggen. Vergis je niet, dit is slechts 8%. Maar het is wel het moeilijkste gedeelte voor de volgende kilometers. De weg kruipt nu in en uit de berg en vlakt af bij de bochten. Hoewel het nergens echt steil is, geven deze een welgekomen verpozing en mogelijkheid om te drinken of, voor de betere klimmers, de gelegenheid om het tempo nog eens op te voeren. Nu je in het totaal onbeschutte gedeelte van de klim zit, het maanlandschap, komt de wind om de hoek kijken. Prijs je gelukkig als je hier weinig of geen (tegen)wind hebt.

Naarmate we de top naderen wordt het opnieuw steiler. Van zo’n 6% gaat het stilaan naar 7 à 8%. Wanneer je het Simpson memorial passeert zit je al rond de 10%. Toch maar afstappen? Of de moed bij elkaar rapen en het erg steile slotgedeelte aanvatten? De top is binnen handbereik en de witte zendmast ligt nu vlak voor je. Nog 1200 meter te gaan. Het lijkt niets, maar aan 8km/uur mag je toch nog rekenen op een inspanning van meer dan 10 minuten. Je passeert de Col des Tempètes waar je over de rug van de berg van de berg rijdt en de wind vrij spel heeft. Je bent op een hoogte gekomen van 1829 meter, nog 80 hoogtemeters dus top de top. Daarvoor krijg je 750 meter. Een snelle berekening leert ons dat het hier dus nog meer dan 10% omhoog gaat. Maar na een laatste krachtinspanning neem je de laatste haarspeldbocht en zie je voor je (neem de steile linkerkant, rechts is voor de auto’s!) de top liggen. Even nog op de trappers voor die laatste 11% en je mag jezelf vereeuwigen op de top van de zwaarste beklimming van het Franse vasteland. Niemand weet dat je eigenlijk uit Sault bent vertrokken 😉. Maar ook vandaaruit is het een zeer mooie prestatie en mag je terecht fier zijn op jezelf!

De Mont Ventoux ligt in Provence-Alpes-Cote d'Azur. Deze klim maakt deel uit van de Massif des Cèdres. Vanaf Sault is de Mont Ventoux 25.7 km lang. Over deze afstand overbrug je 1152 hoogtemeters. Het gemiddelde stijgingspercentage van de klim is bijgevolg 4.5 %. De maximale hellingsgraad is 11 %.

De Mont Ventoux klim kent, vanaf Sault, een vlak gedeelte van 0.4 kilometer. Over de totale afstand klim je eigenlijk gedurende 23.6 km terwijl je daalt voor 1.4 km. In totaal win je zo 1217 hoogtemeters. Daardoor bedraagt het gemiddeld stijgingspercentage 5.1 %. Tijdens het dalende gedeelte verlies je 65 hoogtemeters aan een gemiddelde van 4.7 %. Dit alles resulteert in een aangepaste Climbbybike moeilijkheidsscore van 102.42.
Je kan de actuele verkeers- en wintersituatie van de Mont Ventoux in Provence-Alpes-Cote d'Azur nagaan via Bison futé.

Gerelateerd